Botox

ALLEEN DE ALLERBESTE BOTOX

In onze kliniek gebruiken wij het merk Botox. De merknaam voor de werkzame stof botulinetoxine. Inmiddels zijn hier verschillende stammen van ontdekt. Wij werken met de hoogst aangeschreven variant: type A. Dat is de meest krachtige.

Wat veel mensen niet weten is dat Botox een merknaam is en geen soortnaam. Vergelijk het met Spa rood. Op een terras krijg je soms Spa rood, soms Sourcy. Zo kun je in andere klinieken dus net iets anders krijgen dan de echte Botox.

Niet alle merken Botulinetoxine werken naar onze mening even goed. Botox is het absolute A-merk onder de Botulinetoxines.

LESJE BOTOX

De ontdekking van botox

Eind 1700 was botulisme een ziekte die werd veroorzaakt door voedsel dat besmet was met de bacterie botulinetoxine. De Duitse arts Justinus Kerner onderzocht dit uitgebreid en publiceerde in 1817 en 1820 zijn eerste studies over de botulinetoxine. Hierin beschreef hij de symptomen van het gif. Bovendien stelde hij dat de toxine te gebruiken was voor therapeutische doeleinden, zoals het behandelen van bewegingsstoornissen en het verminderen van zweet.

Medische en cosmetische toepassing

Bijna een eeuw na de ontdekking van Kerner isoleerden wetenschappers in 1946 de stam botulinetoxine A. Het medicijn dat wij tegenwoordig gebruiken in de reguliere geneeskunde én in de cosmetische sector. Botox wordt in 1973 voor het eerst ingezet tegen tics van de ogen. In 1992 verscheen de eerste wetenschappelijke publicatie die het gebruik van botulinetoxine tegen rimpels beschrijft.

Botox: een veilig middel

Tegenwoordig wordt botulinetoxine veel gebruikt voor cosmetische behandelingen bij rimpels die veroorzaakt worden door het aanspannen van spieren. Maar het is ook zeer effectief tegen hoofdpijn en overmatig transpireren. Daarnaast gebruiken ziekenhuizen het middel voor uiteenlopende spieraandoeningen, zoals bijvoorbeeld spasmen in spieren, te strak aangespannen stembanden en een spastische blaas. Kortom: botulinetoxine is een gerenommeerd en uiterst betrouwbaar middel.

DE WERKING VAN BOTOX

Nadat de botulinetoxine (Botox) in de spier is gespoten, wordt de stof opgenomen in een zenuw die er normaal voor zorgt dat een spier kan samentrekken. De botulinetoxine zorgt ervoor dat de zenuw een bepaald stofje (acetylcholine) niet meer kan uitscheiden, waardoor de zenuw niet meer met de spier kan communiceren. Hierdoor ontvangt de spier niet meer het commando om samen te trekken, waardoor je dus bijvoorbeeld niet meer kunt fronsen. Het duurt gemiddeld drie, vier dagen voordat de botulinetoxine op de juiste plek in de juiste zenuw belandt en het bestaande acetylcholine verdwenen is. Vanaf dat moment is het eerste effect van de Botox zichtbaar.

Doordat de spier niet meer kan samentrekken, wordt de huid rustiger. Rimpels worden minder zichtbaar of verdwijnen. Na ongeveer twee weken is het maximale effect bereikt en dat ‘houdt’ zo’n drie tot vier maanden. Hoe lang het effect precies aanhoudt, verschilt van persoon tot persoon en is vooraf helaas moeilijk te voorspellen. Na deze periode zal de Botox langzaam volledig uit het lichaam verdwijnen en zal de spier langzaam weer kunnen samentrekken. Je kan dan opnieuw voor een behandeling kiezen.

Natuurlijk huidherstel door botox

Dynamische rimpels, rimpels die ontstaan door het aanspannen van spieren, zijn dus goed te behandelen met Botox. De spieren ontspannen en de huid krijgt de tijd om te herstellen. Voor dat herstel is het belangrijk om niet te lang te wachten met een eerste of de volgende behandeling. Voorkomen is beter dan genezen.

Filler als aanvulling

Als de huid zelfs na meerdere behandelingen niet volledig herstelt, kun je de lijnen opvullen met een filler. Hiermee kunnen we een heel mooi en natuurlijk resultaat behalen. Fillers zijn ook geschikt voor het vullen van lijnen die ontstaan zijn door verandering van botstructuur, verlies van bindweefsel, vetverlies en afname van collageen.

Behandelingen

Wil je meer weten over de diverse behandelingen, klik dan op één van onderstaande omschrijvingen.

Fronsrimpel

Voorhoofdsrimpels

Migraine en hoofdpijn

Kraaienpootjes

Overmatig zweten / hyperhidrose

Tandenknarsen en kaakklemmen

Gummy smile / tandvleeslach

Putjes of plooien in de kin

Mondhoeken