Een lesje Botox

In onze kliniek gebruiken wij het medicijn Botox. De merknaam voor de werkzame stof botuline toxine A, waarvan intussen acht verschillende stammen zijn ontdekt, maar waarvan type A het krachtigst is. Een beetje vergelijkbaar met Spa Rood: op een terras krijg je soms Spa Rood, soms Sourcy. Zo kun je in andere klinieken dus net iets anders krijgen dan de echte Botox.

Botulisme is in 1822 door de Duitse arts Justinus Kerner beschreven. Hij ontdekte dat, nadat mensen in een kroeg bedorven worst hadden gegeten, er door voedselvergiftiging een algehele spierverslapping ontstond waaraan mensen overleden. Het bleek om botuline toxine te gaan dat gemaakt wordt door de clostridium botulinum-bacterie. Jaren later, in 1946, is de stam botuline toxine A geïsoleerd. Het is het medicijn dat wij tegenwoordig gebruiken in de reguliere geneeskunde én in de cosmetische sector. Botox wordt in 1973 voor het eerst ingezet tegen tics van de ogen. In 1992 verschijnt de eerste wetenschappelijke publicatie die het gebruik van botuline toxine tegen rimpels beschrijft. Sindsdien wordt Botox veel gebruikt tegen bijvoorbeeld fronsrimpels, maar daarnaast wordt het middel nog steeds gebruikt in ziekenhuizen, bijvoorbeeld tegen een spastische blaas, bij spasmen in de spieren van armen en benen, maar ook bij te strak aangespannen stembanden Het mag dus duidelijk zijn dat Botox na deze jarenlange ervaring, in de juiste handen, een heel veilig medicijn is.

De werking van botox

Nadat botuline toxine (Botox) in de spier is ingespoten, wordt de stof opgenomen in een zenuw die er normaal voor moet zorgen dat een spier samen kan trekken. De botuline toxine zorgt ervoor dat de zenuw een bepaald stofje (acetylcholine) niet meer kan uitscheiden, waardoor de zenuw niet meer met de spier kan communiceren. Hierdoor ontvangt de spier niet meer het commando om samen te trekken, waardoor je dus bijvoorbeeld niet meer kunt fronsen. Het duurt gemiddeld drie, vier dagen voordat de botuline toxine op de juiste plek in de juiste zenuw belandt en de bestaande acetylcholine verdwenen is. Vanaf dat moment is het eerste effect van de Botox zichtbaar.

Doordat de spier niet meer kan samentrekken, wordt de huid rustiger. Rimpels worden minder zichtbaar of verdwijnen. Na ongeveer twee weken is het maximale effect bereikt en dat ‘houdt’ zo’n drie tot vier maanden. Hoe lang het effect precies aanhoudt, verschilt van persoon tot persoon en is vooraf helaas moeilijk te voorspellen. Na deze periode zal de Botox langzaam volledig uit het lichaam verdwijnen en zal de spier langzaam weer kunnen samentrekken. Na deze periode kan er opnieuw voor een behandeling gekozen worden.

Heeft u aanvullende vragen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op of kom eens bij ons langs

Maak een afspraak
Maak een afspraak