Een lesje Botox

In onze kliniek gebruiken wij het medicijn Botox. De merknaam voor de werkzame stof botuline toxine A, waarvan intussen acht verschillende stammen zijn ontdekt, maar waarvan type A het krachtigst is. Een beetje vergelijkbaar met Spa Rood: op een terras krijg je soms Spa Rood, soms Sourcy. Zo kun je in andere klinieken dus net iets anders krijgen dan de echte Botox.

Botulisme is in 1822 door de Duitse arts Justinus Kerner beschreven. Hij ontdekte dat, nadat mensen in een kroeg bedorven worst hadden gegeten, er door voedselvergiftiging een algehele spierverslapping ontstond waaraan mensen overleden. Het bleek om botuline toxine te gaan dat gemaakt wordt door de clostridium botulinum-bacterie. Jaren later, in 1946, is de stam botuline toxine A geïsoleerd. Het is het medicijn dat wij tegenwoordig gebruiken in de reguliere geneeskunde én in de cosmetische sector. Botox wordt in 1973 voor het eerst ingezet tegen tics van de ogen. In 1992 verschijnt de eerste wetenschappelijke publicatie die het gebruik van botuline toxine tegen rimpels beschrijft. Sindsdien wordt Botox veel gebruikt tegen bijvoorbeeld fronsrimpels, maar daarnaast wordt het middel nog steeds gebruikt in ziekenhuizen, bijvoorbeeld tegen een spastische blaas, bij spasmen in de spieren van armen en benen, maar ook bij te strak aangespannen stembanden Het mag dus duidelijk zijn dat Botox na deze jarenlange ervaring, in de juiste handen, een heel veilig medicijn is.

De werking van botox

Nadat botuline toxine (Botox) in de spier is ingespoten, wordt de stof opgenomen in een zenuw die er normaal voor moet zorgen dat een spier samen kan trekken. De botuline toxine zorgt ervoor dat de zenuw een bepaald stofje (acetylcholine) niet meer kan uitscheiden, waardoor de zenuw niet meer met de spier kan communiceren. Hierdoor ontvangt de spier niet meer het commando om samen te trekken, waardoor je dus bijvoorbeeld niet meer kunt fronsen. Het duurt gemiddeld drie, vier dagen voordat de botuline toxine op de juiste plek in de juiste zenuw belandt en de bestaande acetylcholine verdwenen is. Vanaf dat moment is het eerste effect van de Botox zichtbaar.

Doordat de spier niet meer kan samentrekken, wordt de huid rustiger. Rimpels worden minder zichtbaar of verdwijnen. Na ongeveer twee weken is het maximale effect bereikt en dat ‘houdt’ zo’n drie tot vier maanden. Hoe lang het effect precies aanhoudt, verschilt van persoon tot persoon en is vooraf helaas moeilijk te voorspellen. Na deze periode zal de Botox langzaam volledig uit het lichaam verdwijnen en zal de spier langzaam weer kunnen samentrekken. Na deze periode kan er opnieuw voor een behandeling gekozen worden.

Heeft u aanvullende vragen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op of kom eens bij ons langs

Maak een afspraak
Maak een afspraak

Update, vanaf 28 april hervatten we onze behandelingen.

Contactberoepen, zoals artsen, die kennis hebben van infectiepreventie en gewoon zijn met beschermende middelen te werken, starten de reguliere behandelingen op. Daarom starten ook wij weer met onze reguliere behandelingen. Wel hebben we een aantal aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Het klinkt misschien een beetje streng en ongezellig maar het is even niet anders.

De volgende maatregelen gelden in de kliniek:

 1. Als je hoest, verkouden bent, keelpijn, koorts of diarree hebt, zou je dan je afspraak willen verplaatsen. Je bent weer welkom nadat je 24 uur klachtenvrij bent.
 2. Als een van je huisgenoten in thuisisolatie zit, zou je dan ook je afspraak willen uitstellen. Een nieuwe afspraak kan 14 dagen na het laatste contact met je huisgenoot of 14 dagen nadat je huisgenoot voor het laatst ziekteverschijnselen heeft vertoond.
 3. Als je tot de risicogroep behoort, dus ouder dan 70 jaar of een zwakke gezondheid, zou je dan je afspraak willen uitstellen tot nader orde.
 4. We willen het aantal cliënten in de wachtkamer tot een minimum beperken. Zou je daarom precies op tijd op je afspraak willen komen en geen begeleiding mee willen nemen. We vragen partners en/of kinderen buiten in de auto te wachten.
 5. In de kliniek willen we je vragen:
  • Bij binnenkomst zelf je jas op te hangen;
  • je handen te desinfecteren met handenalcohol, die op de balie staat;
  • zo veel mogelijk 1,5 afstand te houden van andere cliënten en de medewerkers van de kliniek;
  • tijdens de daadwerkelijke behandeling minimaal te praten.
 6. Wij zullen na iedere cliënt alle contactpunten schoonmaken.
 7. In de kliniek werken alleen gezonde mensen, houden we ons aan de 1,5m zone en gebruiken we beschermingsmiddelen waar nodig.

Door naar de website